vineri, 13 iunie 2008

TV TROTUŞUL

T V. T R O T U Ş U L

Începând de astăzi, vă propunem un nou mod de abordare a evenimentelor care se petrec pe Valea Trotuşului, împreună cu Daniel Gorun. Este primul pas pe care-l facem în ideea de a pune bazele unei televiziuni pe net. Suntem siguri că veţi subscrie la această idee şi veţi continua să accesaţi blogul nostru. Cu sugestii, cu opinii şi cu (virgulă) critici. Vă aşteptăm pe igor_redan@yahoo.com sau pe dangorun@yahoo.com

Dar să lăsăm poveştile şi să trecem la primul nostru episod.

INFORMARE PLĂCUTĂ!!!!



O P I N I I F Ă R Ă P E R D E A

"NICĂIERI NU-I MAI BINE CA AFARĂ"

* Declară oneşteanul GABI URSU, un trubadur european.


sâmbătă, 24 mai 2008

EVENIMENT

ŞANTIER LA RAFO

Lucrarile de modernizare si retehnologizare se desfasoara cu mare intensitate la Rafo Onesti, la acestea fiind angrenati toti salariatii care au mai ramas in societate. “Este o activitate ca de santier, care va continua si mai intens, pe masura ce vor ajunge noile utilaje si echipamente, care vor fi montate in locul celor vechi”, ne-a spus George Plaisanu, viceliderul sindicatului de la Rafo. In acest moment, la Rafo se lucreaza la defrisarea unor zone, in care urmeaza sa fie extinse capacitatile de productie, la demolarea unor anexe si constructii inutile sau la demontarea unor aparate si echipamente vechi. “De la rafinaria din Darmanesti, au inceput sa fie aduse unele utilaje, aparate si echipamente care sint noi si performante si care se vor monta la Rafo”, ne-a mai spus viceliderul sindical George Plaisanu. Planul de modernizare si retehnologizare la Rafo se va intinde pe o perioada de pina la doi ani, printre scopurile actiunii figurind posibilitatea de a produce benzine Euro 5 si reducerea pierderilor. (George MARTIN)


Gimnaste din Guatemala, la Oneşti
11 Iun 2008 de Ion Moraru

In aceste zile va sosi la Onesti, pâna in ziua de 26 iunie, lotul national de gimnastica (junioare) al Guatemalei, care va efectua un cantonament de pregatire impreuna cu lotul national de junioare al României. Pregatirea are loc in Sala de gimnastica “Nadia Comaneci”, de la Clubul Sportiv Municipal Onesti si se desfasoara in cadrul Centrului National Olimpic de Pregatire a Juniorilor din municipiul de pe Trotus. Demn de mentionat este faptul ca, datorita renumelui de care se bucura in lume gimnastica, Onestiul fiind considerat intre cele mai importante centre in acest sport din România, si in anii trecuti aici au venit si s-au pregatit echipe de peste hotare. Astfel, in anul 2007 aici s-au pregatit gimnaste din Turcia si din Statele Unite ale Americii (acestea fiind insotite de antrenorul George Gorgoi, care a pregatit-o pentru o perioada si pe marea stea a gimnasticii, Nadia Comaneci).

PROIECTILE NEEXPLODATE DESCOPERITE LA OITUZ
Poliţia comunei Oituz a anunţat Inspectorii Serviciului de Protecţie Civilă că în gradina casei unui sătean din satul Haţman, a fost găsită muniţie de război neexplodată. O echipă pirotehnică deplasată la faţa locului a descoperit cu ajutorul detectorului de metale două proiectile explozive de calibru 76 mm. Pe timpul efectuării cercetării şi ridicării muniţiei zona a fost izolată. Muniţia recuperată a fost transportată în vederea distrugerii.

joi, 22 mai 2008

VIDEOEVENIMENTE

Concursul de literatură "PERSPECTIVE" şi-a desemnat câştigătorii.


Pe data de 29 mai, ora 16, în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”, trebuia să aibă loc premierea concursului literar municipal al liceenilor din Oneşti, intitulat „PERSPECTIVE”. Din păcate, accesul în bibliotecă a fost interzis, din motive care ne scapă. Cu toate acestea, premierea a fost făcută în parcul municipal Oneşti de către patronul SC „Nevila”, Laurenţiu Neghină.Lucrările au fost depuse la sediul bibliotecii până pe data de 30 aprilie şi au fost jurizate de scriitorul oneştean Gheorghe Izbăşescu. Vă prezentăm mai jos fericiţii câştigători.
Secţiunea poezie :
Marele premiu – George Chiriac
Premiul I – Valeriu Andrişcă şi Ştefan Tuipco
Premiul II – Dima Basoc şi Silviu Popa
Premiul III- Teodor Chelmuş
Menţiuni – Elena Chiticaru, Laura Ştefania Ciobanu, Diana Cojocaru
Diplomă de participare – Demeter Istvan
Sectiunea proză:
Marele premiu – George Chiriac
Premiul I – Dima Basoc şi Alina Boghiu
Premiul II – Ina -Alice Dănăilă şi Alina-Raluca Meşterca
Premiul III – Alexandru Găman şi Iuliana Igă
Menţiuni – Costina Dobre, Roxana –Elena Cociş

Premiile au fost aordate de către patronul lanţului de magazine NEVILA, Laurenţiu Neghină.

Punctul de vedere al Romilor din Tg. Ocna

duminică, 27 aprilie 2008

CE MAI SPUN ZIARELE

Primarul din Ştefan cel Mare îl va da în judecată pe candidatul PNL
Dupa incidentele petrecute, in ziua alegerilor, in satul Radeana, din comuna Stefan cel Mare, primarul Ion Vlasie a decis sa-l actioneze in judecata pe Romeo Marin, candidatul PNL pentru Primarie, care l-a acuzat de incalcarea legii si savarsirea unor fapte penale.
Conflictele de la sectia de votare din Radeana au inceput in momentul in care circa 300 de rromi s-au prezentat la vot, iar liberalul Romeo Marin l-a acuzat pe primarul Ion Vlasie ca le-a pus acestor alegatori masini la dispozitie si ca si-a trimis oamenii sa-I insoteasca in cabina de vot, pentru a frauda in acest mod alegerile. “Am facut in asa fel, incât sa nu incalc legea, in niciun fel, iar acuzatiile au fost nedrepte, pentru ca rromii care nu stiu carte aveau dreptul la un insotitor, pe care ei si l-au ales, tot dintre ei”, a sustinut primarul Vlase. El ii reproseaza liberalului Romeo Marin ca a creat haos in sectia de votare, unde a jignit mai multe persoane, a tipat la toata lumea si a incercat sa de ordine tuturor celor prezenti.Masi mult, liberalul a apelat la unii pseudoreporteri de la televiziunea liberalilor din Bacau, care au incercat intimidarea presedintelui sectiei de vot.Insa primarul il va da in judecata pe Marin pentru faptul ca acesta l-a acuzat ca a furat, a distrus si a vândut tot din comuna, ba chiar ca ar fi comis infractiunea de omor, iar acuzele au fost facute in public si in prezenta jurnalistilor. “Faptele de care m-a acuzat sunt de natura penala, motiv pentru care sunt indreptatit sa-l dau in judecata pentru calomnie – ne-a declarat primarul Ion Vlasie. Candidatul liberal Romeo Marin l-a calomniat, in acelasi mod, si pe politistul din sectia de votare, care il va actiona si el in judecata. Motive pentru actiunea in instanta exista si ca urmare a unei caricaturi si a unui text calomnios la adresa mea, material pe care oamenii lui Marin l-au lipit prin comuna”. Prin declaratiile facute la sectia de votare din Radeana, Romeo Marin a sustinut ca reprosurile la adresa primarului au fost corecte si ca nu l-a acuzat decât de lucruri adevarate, pe care Vlase le-ar fi facut.In urma alegerilor din comuna, Ion Vlasie a iesit primar din primul tur, cu circa 60 % din voturi, in timp ce candidatul PNL s-a situat pe locul patru, dupa reprezentantii PC si PD-L. (Gheorghe LEU)


552 persoane concediate la RAFO
Sindicatul Rafinorul şi noii administratori ai Rafo Oneşti au semnat de curând Proiectul final de concediere colectivă. Numărul total al salariaţilor care vor fi concediaţi este de 552 de persoane. Acest lucru a fost posibil datorită măsurilor de limitare a fenomenului, luate de comun acord cu administraţia. În prezent Rafo are 2.195 de salariaţi, dintre care 2.072 au contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. În luna aprilie acţionarii societăţii au aprobat intrarea în conservare a instalaţiilor rafinăriei pentru o perioadă de doi ani în vrdrrea executării unor ample lucrări de modernizare. Scopul final: obţinerea de produse Euro 5, categorie de carburanţi impusă de Uniunea Europeană de la inceputul anului 2009. Cei care vor fi concediaţi vor primi un preaviz de 30 de zile lucrătoare şi, în funcţie de vechime, vor primi salarii compensatorii: 12 pentru cei cu peste 25 de ani vechime, 10 la 20 - 25 de ani, 8 la 15 - 20 de ani, 6 la 10 - 15 ani, 4 la 5 - 10 ani şi 2 salarii la 1 - 5 ani. Valoarea unui salariu minim acordat în sumă netă este de 653 de lei.


Palatul Ghika revendicat
Paltin Sturdza şi tatăl său, Ilie Vlad Sturdza, sunt descendenţii fostului moşier Dimitrie Ghika, care a deţinut, pe lângă zeci de mii de hectare de terenuri şi păduri situate pe Valea Muntelui şi palatul din centrul oraşului Comăneşti. Aceştia au dat în judecată Comisia locală Comăneşti, pentru refuzul de a le retroceda, conform cererii, o parte din proprietăţile fostului proprietar, printre care şi Palatul Ghika. Paltin Sturdza susţine că actele de stare civilă depuse la dosar dovedesc faptul că tatăl său, Ilie Vlad Sturdza, este descendent direct a lui Dimitrie Ghika. Tribunalul Bacău a admis cererea contestatarului Ilie Vlad Sturdza şi a anulat dispoziţia de respingere a cererii emise de Primăria Comăneşti. Ulterior, şi Curtea de Apel Bacău a respins, ca nefondat, apelul Primăriei Comăneşti. Deoarece există posibilitatea de recurs, autorităţile comăneştene sunt hotărâte să atace pe toate căile legale ultima decizie şi să solicite depunerea actelor care să dovedească pe deplin legalitatea acestei mosteniri.

vineri, 21 martie 2008

VIDEOTOP


T O P T E N
GABI URSU - IUBITA MEA
Dj Project Feat - Prima noapte
Cascada - Everytime we tuch

Rihanna - Don't stop the music

MORANDY- AFRIKA

BRITHNEY SPEARS - Ptece of me

RIHANNA - SHUT UP AND DRIVE
PINK FLOYD - ANOTHER BRICK IN THE WALL

LEONA LEWIS - BLEEDING LOVE
MADONA - ANGELS


TOP CLASIC

Smokie - Living Next Door To Alice

Modern Talking - Brother Louie
QUEEN - We are the champions
Falco - Der Kommissar
Genesis - Land of confusion
Abba - Dancing Queen
Michael Jakson - Thriller
Boney M - Rasputin

Pink Floyd - MONEY
EAGLES - Hotel California

BEATLES - Let it be

Bee Gees - Tragedy
DONNA SUMMER - Hot Stuff
MADONNA - La Isla Bonita
CELINE DION - MY HEARTH WILL GO ON
TINA TURNER - SIMPLY THE BEST

RICHI E POVERI - SARA PERCHE TI AMO

ALPHA WILLE - FOREVER YOUNG

BRIAN ADAMS - LOVE A WOMAN

FLEETWOOD MAC - BIG LOVE


GALERIE VIDEO

SENZAŢIONAL: FANTOME LA ONEŞTI!!!

(Nu răspundem pentru eventualele infarcturi, dacă vizionaţi acest videoclip)

SIDO - CANDIDAŢI ZEMEŞ

___________________________

IRIS la Onesti

__________________________________

E L E C T R O S T A R - Oneşti

Maestrul Eugen Ungureanu (lansare album)

DIA (1) (Lansare album la hotelul "Trotuş")

Miruna (Festival STAR MUSIK)

DIA (2) (Lansare album la hotelul "Trotuş"

DIA (3) (Lansare la hotelul "Trotuş")

GabiURSU

Gabi Ursu(2)

joi, 20 martie 2008

PRIVIRI ÎN TRECUT

Revista de cultură "Trotuşul"
(Comăneşti - 1927)

La iniţiativa unui grup de intelectuali îndrăgostiţi de slova tipărită, în primăvara anului 1927 a apărut la Comăneşti revista de cultură "Trotuşul", după numele străvechiului râu încărcat de legende şi istorie care străbate această zonă. Revista era tipărită lunar, în ziua de 22, la tipografia "Furnizorul Industriilor", proprietate a lui Jean Gartemberg din Moineşti. Alături de directorul Irene Ţânţăreanu, din colectivul de redacţie făceau parte inginerul Aurel Ţânţăreanu, maiorul Gheorghe Buhlea, învăţătorul Th. Stoica, precum şi Ion Burlacu şi Costel M. Costescu. Chiar dacă au apărut numai câteva numere, publicaţia a contribuit la o adevărată "renaştere" a fenomenului cultural local. În paginile acestei reviste au fost publicate poezii, proză scurtă, epigrame, proverbe, articole direrse şi multe altele. printre cei mai devotaţi colaboratori ai revistei s-au numărat şi preotul Paraschiv, I. Burlacu, C. Costescu, Th. Stoica. În articolul - program din primărul număr se scria: "Am luat hotărârea de a da la iveală în Comăneşti o revistă culturală şi răspunderea ce ne-o asumăm nu e mică. Atunci când ideea a încolţit în noi, ne-am întrebat dacă puterile ne vor ajuta să ducem la bun sfârşit hotărârea luată şi răspunsul a fost: În faţa muncii serioase şi a voinţei, orice obstacol se spulberă. Şi vom munci serios şi ne vom arăta voinţa, vom căuta să vă punem la îndemână şi pe înţelesul tuturora orice credem că va fi de folos, pentru a veni în ajutorul acelora ce din împrejurări mai tari ca voinţa omului nu au putut să-şi adune cunoştinţele necesare pentru a se putea călăuzi în viaţă. Aceasta este o menire a Trotuşului. Vom propaga ideea de muncă şi ordine, calităţi indispensabile tuturor celor care vor să-şi atingă ţinta dorită, fără de care orice speranţă de progres devine imposibilă"
Prin urmare, Comăneştiul (vechi centru minier al judeţului Bacău şi al ţării) avea acum 81 de ani o revistă de propria-i revistă de cultură! Aducem un cald omagiu memoriei intelectualilor care au înfiinţat-o, precum şi regretatului profesor Gheorghe Pătrar, care a făcut cercetările necesare în domeniul presei locale şi judeţene.
Gheorghe Gorun

miercuri, 19 martie 2008

ARTIŞTI TROTUŞENI



Eugen Aparaschivei



S-a născut la 17 mai 1956 în judetul Bacău;
A absolvit, sub îndrumarea profesorului Andrei Radulian, Şcoala Populară de Artă Bacău;
Este administratorul firmei de creaţie şi interpretare artistică "Artvers" din Oneşti;
Are în palmares 21 de expoziţii personale şi 6 de grup în Bacău, Bucureşti, Arad, Oneşti, Târgu Ocna;
Deţinător al premiului 3 la concursul artiştilor plastici, faza pe ţară de la Sala Palatului Culturii Bucureşti;
Tablourile sale pot fi întâlnite în Pinacoteca Bibliotecii "Radu Rosetti" şi a Muzeului de Istorie Oneşti, o mare parte aflandu-se în colecţii particulare din ţară şi străinătate.













IONUŢ SAVIN
Născut: 8.01. 1978, în Bacău.

În perioada 1993 - 1996 a fost pe "baricade" la Liceul de Arta Plastica “G. Apostu”, Bacău, după care a plecat la Chişinău, unde a fost student la Facultatea Arte Plastice, Academia de Teatru, Muzica şi Arte Plastice iar din 2007 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici - filiala Bacău Palmares:
EXPOZITII PERSONALE
* 2001 - Expozitie de icoane pe sticla, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”, Onesti, România
* 2004 - Expozitie de grafica”Eterna poveste”, Biblioteca Municipala ”Radu Rosetti”, Onesti
*2005 - Expozitie de icoane ”Lemn si sticla”, Casa de Cultura, Tg.Ocna
*2005 - Expozitie de grafica ”A.U.S.”, Cafeneaua ”Art Caffe”, Bacau
*2006 - Expozitie de grafica ”Stari”, Biblioteca Municipala ”Radu Rosetti”, Onesti
*2007 - Expozitie de grafica si uleiuri”Motive”,Biblioteca Municipala”Radu Rosetti”,Onesti
*2007 - Expozitie de grafica "Povestea Noasta" - Bacau - Galeria Noua


EXPOZITII COLECTIVE
*1995 - “Icoana din sufletul copilului”, Bucuresti, România
*2000 - “2000 de imagini din anul 2000”, Muzeul Etnografic, Chisinau, Moldova
*2000 - “Geamuri”, expozitie-atelier de pictura si grafica, Muzeul National de Istorie a Moldovei, Chisinau
* 2000 - “2000 de ani ai crestinismului”, Galeria “David”, Chisinau, Moldova
*2001 - “Visurile Tineretii”, Palatul Republicii, Chisinau, Moldova
*2001 - “PPSSVUMM”, Colegiul Invizibil Moldova, Chisinau
*2002 - “Arta Noua”, Centrul Expozitional “Constantin Brâncusi” al UAP, Chisinau, Moldova
*2002, 2003 - “Noi. Tinerii creatori”, Centrul Expozitional “Constantin Brâncusi” al UAP, Chisinau, Moldova
*2003 - “CVESMUMP”, Colegiul Invizibil Moldova, Chisinau
*2003 - “Saloanele de Primavara”, Centrul Expozitional “Constantin Brâncusi” al UAP, Chisinau, Moldova
*2003 - “Al 9-lea Pod”, Tighina / Dubasari / Râbnita, Moldova
*2005 - “Atelier 35”, Galeria “Arta”, U.A.P., Bacău
* 2005 - “Saloanele Moldovei”, Ed.a-xv-a
*2005 - Anuala 2005, Galeria ”Arta”, U.A.P., Bacău
*2006 - „Atelier 35”, Galeria”Arta”, U.A.P. Bacău
*2006 - „Saloanele Moldovei ”Ed a-xvi-a
*2007 - „Saloanele Moldovei ”Ed a-xvii-a
*2007 - „Targul de arta”, Galeriile „Alfa”,Bacău




Şahul pentru toţi


Ce este o problemă de şah?
"O poziţie a pieselor pe o tablă alcătuită în mod artificial, în care albul începe şi face mat regele negru în numărul de mutări cerut, se numeşte problemă", arată maestrul compoziţiei şahiste, Anatole F. Ianovcic. Trecând mai departe, trebuie să spunem că, pentru a rezolva o problemă de şah, trebuie să găsiţi mai întâi "cheia", adică prima mutare. În cele ce urmează, vă propunem spre rezolvare o problemă inedită care, suntem siguri că vă va reţine atenţia.
Gheorghe Gorun


Alb. Re1, Th2, Na6,Cf2,d2 Negru. Rf3, Cf5, c6, f4.

luni, 17 martie 2008

MAGAZIN - CURIOZITĂŢI - UMOR



Curiozităţi diverse

*De ce se ridica parul pe noi ? In cazul animalelor ridicarea parului le ajuta sa para mai mari in fata potentialilor dusmani, insa blana le tine si de cald. Pentru oameni parul nu mai joaca rolul de aparator in fata dusmanului. Totusi, o parte din par le este de folos si lor. De exemplu: genele pot tine transpiratia departe de ochi.

*Arheologii greci au descoperit, in cimitirul antic de la Veria, nordul Greciei, craniul unei tinere femei care a suferit o trepanatie în secolul al 3-lea.Trepanatia este o forma veche de chirurgie care a fost practicata înca din preistorie, în timpul epocii de piatra pâna în neolitic (5.000 î.Chr.) si a fost descrisa ulterior de Hipocrat, parintele medicinei. Trepanatia consta în deschiderea unei cavitati (mai ales a cutiei craniene) prin perforarea oaselor cu ajutorul trepanului, pentru extirparea tumorilor sau cheagurilor de sânge.

*LEONARDO DA VINCI A FOST ARAB?
Cercetatorii de la Universitatea Chieti au descoperit, dupa cautari care au durat mai bine de trei ani, amprenta degetului aratator al lui Leonardo Da Vinci imprimata pe unul dintre tablourile sale.Descoperirea amprentei lui Da Vinci s-a realizat pe tabloul "Doamna cu hermina", aflat la Muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia, folosind cea mai noua tehnologie de scanare.Cercetatorii au declarat ca modelul amprentei lui Da Vinci este foarte întâlnit în Orientul Mijlociu de aici presupunerea ca originea artistului este araba.Acesta descoperire va da si mai multa credibilitate teoriei conform careia mama lui Da Vinci, Caterina, a fost o sclava care a venit în Toscana de la Istanbul.
*LEBADA NEAGRA SI COMOARA DIN ATLANTIC
Un grup de exploratori americani a anuntat descoperirea celei mai mari comori din istorie, estimata la jumatate de miliard de dolari, in epava corabiei "Lebada neagra". de pe fundul Oceanului Atlantic, care contine tone de monezi de aur si argint, relateaza AFP. Peste 500.000 de monede de argint, cantarind circa 17 tone, sute de monede si alte obiecte din aur au fost descoperite de grupul Odyssey Marine Exploration in epava unui vapor din perioada coloniala, datand cel putin din secolul XVIII. Din motive de siguranta, exploratorii au mentinut o discretie absoluta asupra localizarii epavei, precizand doar ca aceasta se afla in apele internationale. Pe de alta parte, indica CNN, Odyssey a solicitat unui judecator federal, toamna trecuta, un ordin de exclusivitate asupra aducerii la suprafata si conservarii unei corabii din secolul XVII, aflata pe fundul oceanului, in largul coastelor sud-vestice ale Angliei. "Starea excelenta in care se afla majoritatea monedelor scoase la suprafata a fost o surpriza foarte mare, iar piesele de aur se afla aproape toate in stare buna", a precizat Greg Stemm, cofondator al grupului de explorari marine. Nava inca nu a fost identificata, insa exploratorii au botezat-o deja "Lebada neagra". Intregul tezaur a fost transferat in SUA pentru a fi restaurat si evaluat. Potrivit expertilor consultati de Odyssey, fiecare moneda de argint poate valora intre cateva sute si 4.000 de dolari, in timp ce acelea de aur valoreaza sensibil mai mult. "Uriasa varietate a monedelor, din punct de vedere al vechimii si originii, este pasionanta. Credem ca marea comunitate a colectionarilor va fi incantata de calitatea si diversitatea acestei colectii", a mai spus Greg Stemm.

Biblioteca Municipala RADU ROSETTI


E V E N I M E N T E
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEŞTI
BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ”RADU ROSETTI

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR CULTURALE
PENTRU LUNA APRILIE
Expoziţie de carte
BARBU ŞTEFĂNESCU-DELAVRANCEA
11 apr. 1858-29 apr. 1918
*11 aprilie 2008 -
150 ani de la naştere
(Sala de LecturăCopii)
Simpozion internaţional
„Apa – miracolul vieţii” – Şcoala „Emil Racoviţă”
(Aula bibliotecii)
14 -25.04
Zilele Bibliotecii
ACTIVITAŢI DEDICATE
ÎMPLINIRII A 80 DE ANI DE LECTURĂ PUBLICĂ ONEŞTEANĂ

(Conform programului)
15-30.04
Expoziţie de carte
Ziua mondială a cărţii
şi a dreptului de autor
Ziua bibliotecarului din România
(Secţia Adulţi)
16.04
Videoproiecţie pe teme turistice
HAI-HUI PRIN MUNŢI
Prof. Marelena şi Radu Puşcarciuc
(Aula bibliotecii)
17.04
Concert coral
Corala
„Armonia-Ion Cunţan”
(Spaţiul multifuncţional)
18.04
Concert pascal
Corul Liceului Teologic
„Fericitul Ieremia”
(Spaţiul multifuncţional)
18.04
Expoziţie de pictură
ECATERINA ARDELEANU

(Spaţiul expoziţional)
15 – 30.04
Expoziţie pascală
Şcoala cu cl. I-VIII nr. 1 Caşin

(Spaţiul multifuncţional)
21 -30.04
Expoziţie de carte
VASILE VOICULESCU
27 nov. 1884 – 26 apr. 1963
*45 de ani de la moarte
(Sala de Lectură Adulţi)
21 -30.04
Expoziţie de carte
MIHAI PAULIUC
(Secţia Adulţi)

Gheorghe Gorun - cel mai vechi publicist de pe Valea Trotuşului

În spaţiul următor, publicăm câteva dintre lucările celui mai vechi publicist de pe Valea Trotuşului.

Scoatere din anonimat
HATMANUL ALECU ASLAN- UN VREDNIC FIU AL ONEŞTIULUI
Motto: „Trecutul e răşina miraculoasă în care arde făclia Istoriei ca să întreţină căldura permanentului Azi şi să lumineze calea Mâine”. (Academician Dumitru Almaş)
*** O tăcere inexplicabilă s-a aşternut nepermis de mult peste amintirea unui ilustru personaj, un adevărat reformator al localităţii Oneşti şi care a jucat un rol important în viaţa politică, economică şi socială în această parte a Moldovei în prima jumătate al secolului al XIX-lea. Pe scurt: este vorba de Hatmanul Alecu Aslan care se trăgea din vestita familie a domnitorului Moldovei Gheorghe Ştefan Ciaurul (1653 – 1658), părinţii căruia aveau moşii întinse, ajungând până departe pe Valea Bistriţei. De subliniat şi faptul că acest domnitor a construit la Caşin o măreaţă curte, cunoscută şi sub numele de Casa Domnească, împreună cu Mânăstirea Caşin (1665). Toate aceste clădiri au avut mult de suferit, atât de fenomenele naturale, cât mai ales de devastările făcute de unele armate cotropitoare, care au năvălit în această zonă (turci, nemţi, unguri şi tătari). Iar tatăl lui Gh. Ştefan, logofătul Ştefan Dumitraşcu Ceaurul şi soţia sa, Maria Zeniica, s-au dovedit a fi buni creştini, din monent ce au construit în satul Rădeana (comuna Ştefan cel Mare, jud. Bacău) impunătoarea biserică „Sfântul Mihail” în anul 1628.
Redăm conţinutul pisaniei care atestă naşterii acestui lăcaş de cult: „Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh. Această sfântă Biserică a făcuto panul Dumitraşcu Ştefan, mare logofăt şi cu cneaghina lui Maria Zeniica şi fiii lor unde hramul este Sf. Nihail , în zilele binecredinciosului şi iubitorului de Hristos Io Miron Barnovschi Moghilă, Domnul ţării Moldovei. S-a început în anul 7136, aprilie 4 şi s-a săvârşit în luna noiembrie 8” (1628).
***Alecu Aslan purta titlul de hatman. Acesta era onorific (aşa cum aveau şi alţi mari boieri din vremea sa). Titlul respectiv era cumpărat de la Domnie contra unei sume de bani. Alecu Aslan s-a născut la începutul secolului al XIX-lea, urmaş colateral al lui Vasile Ceaurul, fratele lui Gh. Ştefan. Era fiul vornicului Constantin Aslan şi a unei surori a domnitorului Ioniţă Sandu Sturdza (1822-1849). Iată cum îl descrie Radu Rosetti: „Mic de stat, urâcios, stricat de vărsat, cu un neg între gură şi bărbie, lipsit cu desăvârşire de frumuseţe, dar ştia să placă sexului frumos, pe care-l iubise cu patimă, larg la inimă în toate privinţele, energic, vânător minunat şi îndrăzneţ, agricultor priceput şi activ, generos şi cunoscut în toată ţara pentru ospitalitatea sa îmbelşugată ce orice drumeţ o găsea în casa lui”. A avut o familie numeroasă: 8 băieţi şi 4 fete. Din păcate, avea şi patima cărţilor de joc, ceea ce l-a înglobat în datorii. Despre pregătirea sa şcolară nu ştim aproape nimic. Credem că a învăţat carte cu profesori străini, chiar la curtea părinţilor săi.
*** Făcând o scurtă incursiune în trecut, vom vedea că în anul 1774, Oneştiul serdarului Gh. Aslan (vezi Rozalia şi Teodor Verde „Monografia municipiului Oneşti în date” – ed. „Magic Print”, 2003), era un sat mic având 31 de case şi 46 capi de familie, deci aproximativ 150 de locuitori. Între timp Oneştiul s-a mărit iar din 1793 moşia de acici era stăpânită de căminarul Constantin Aslan.
*** În noiembrie 1832 moşia Oneşti era deja stăpânită de Alecu Aslan. Pe atunci, hotarele aceste moşii erau întinse, iar curtea boierească se situa undeva pe şoseaua Oneşti-Adjud, satul fiind aşezat (mai mult) pe malul Trotuşului. Odată cu trecerea timpului, localitatea Oneşti se mărise considerabil, ajungând, după datele luate de pe o hartă militară rusească, întocmită în anii 1822-1829, la 107 gospodării cu 535 de locuitori. Potrivit unor documente din epoca respectivă, se constată că şi în Oneşti erau mulţi ţărani răzeşi. În cartea „Momente din istoria unor sate răzăşeşti trotuşene din judeţul Bacău” (ed. „Nona” – 1997) regretatul profesor Alexandru Palaghiţă arăta cu toată claritatea acest lucru. Ne permitem să cităm câteva date din această remarcabilă lucrare: „Moşia răzeşească Oneşti s-a redus considerabil încă din veacurile al XVII-lea şi al XVIII-lea. Astfel, la 27 octombrie 1664, un grup de răzeşi din Oneşti vând Mânăstirii Caşin un vad de moară pe apa Caşinului. Dintr-un act emis de Antioh Cantemir la 20 august 1700, aflăm că Gh. Zugravul se afla în proces cu feciorul popii de la care cumpărase o moşie şi în Oneşti. Acest proces a fost câştigat de Gh. Zugravul căruia prin porunca dată de Mihai Racoviţă la 5 septembrie 1720, i se confirma stăpânirea unui vad pe Caşin, şi o moară în moşia Oneşti. Prin zapisul din 1763 răzeşii din Oneşti sunt nevoiţi să recunoască vânzarea altor părţi din moşia lor către jupâneasa Catrina Zugrăvoaia, probabil fiica lui Gh. Zugravul. Se pare că la această jupâneasă se referă şi actul din 6 iulie 1763 prin care şetrarul Gh. Aslan dă verii sale Catrina două livezi şi un vad de moară în moşia Oneşti. Alte pământuri ale oneştenilor au fost înstrăinate către Mânăstirea Bogdana. O hotărnicie din 30 aprilie 1739 arată, de pildă, că în acel an, Mânăstirea Bogdana stăpânea deja numeroase pământuri în moşia Oneşti. La 9 iunie 1765 domnitorul Grigore Ghica porunceşte bi-vel armaşului Manolache, ispavnicul ţinutului Bacău să aleagă din partea Mânăstirii Bogdana din moşia Oneşti de răzeşii care o împresuraseră. Mănăstirea Bogdana va stăpâni aceste pământuri până spre mijlocul veacului al XIX-lea, când le cedează, prin scimb, hatmanului Alecu Aslan”.
*** Văzându-se stăpân deplin pe moşia străbunilor săi, hatmanul Alecu Aslan începe o adevărată activitate rodnică pentru realizarea unor obiective îndrăzneţe, care vor înlesni trecerea lentă în epoca modernă. El s-a dovedit a fi şi un mare patriot, sprijinind cu hotărâre pe tinerii revoluţionari care militau pentru Unirea Principatelor şi formarea unei Românii libere şi independente. La curtea sa din Oneşti, de multe ori se opreau rădvane trase de cai focoşi din care coborau (nu de puţine ori) renumiţii luptători, aşa cum au fost şi Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alecu Russo, Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza (viitorul domn al principatelor unite), Dimitrie Cracti, Radu Rosetti, C. Negruzzi etc. Aici se puneau la cale cele mai eficiente metode pentru realizarea şi traducerea în practică a acestui măreţ şi sacru ideal. Între 1840 şi 1841, Aslan a fost şi ispravnic al ţinutului Bacău. S-a implicat cu entuziasm şi în revoluţia de la 1848, făcând parte din Comitetul Revoluţionar di Moldova. S-a manifestat vehement împotriva armatelor ţariste pătrunse în Moldova. Iată un episod interesant spicuit dintr-un document în care se menţionează că la Tg. Ocna şi în alte sate din împrejurimi, au fost încartiruiţi soldaţi ruşi. La Oneşti aceştia erau găzduiţi la moşia lui Aslan. Cu puţin timp, înainte de luptele de la Grozeşti (prin care armata revoluţionară maghiară condusă de generalul Bem a provocat o mare înfrângere armatelor ruseşti) Aslan ar fi cerut un număr considerabil de oşteni ruşi pentru seceratul grâului, dând colonelului ţarist o mare sumă de bani, în monede de aur. A făcut acest lucru intenţionat, fiind informat de sosirea unui detaşament de revoluţionari maghiaro-polonez şi dorea ca oastea rusească să fie luată prin surprindere şi distrusă. Pentru acest gest colonelul a plătit cu viaţa iar Aslan a avut de suferit. Patriotismul lui Aslan s-a manifestat şi cu prilejul alegerilor de deputaţi (vara anului 1847) pentru Adunarea Obştească, unde un grup de boieri liberali, în frunte cu Răducanu şi Lazăr Rosetti, sprijiniţi şi de unele elemente ale burgheziei conduse de Zaharia Moldovanu, unul dintre agitatorii anului 1848, a provocat mari frământări. De subliniat că şi după evenimentele din 1848, spiritul de luptă s-a menţinut şi în Moldova. Acest lucru s-a datorat (printre altele) şi faptului că în 1849 unele unităţi ale luptătorilor maghiari şi polonezi, conduse de generalul J. Bem (1784-1850) s-au refugiat în Moldova, în partea de vest a ţinutului Bacău. La 11 iulie 1849 câteva mii de soldaţi din infanterie, artilerie şi cavalerie erau deja în ţinutul Bacău stabiliţi pentru puţin timp în zona Oneşti –Tg. Ocna şi Grozeşti. Din Oneşti Bem s-a adresat autorităţilor din districtul Tg. Ocna, făcându-le cunoscut că toţi cei ce voiau să lupte pentru libertate, să se prezinte la cartierul său general, pentru a fi organizaţi milităreşte, sub şefii lor naţionali. (vezi „Pagini memoriale din lupta maselor”, Bacău – 1971). Iată şi un alt moment din lupta sa: În 1848, împreună cu Dimitrie Cracte (spătar), Aslan proclama solemn căderea domnitorului Sturza (1834-1849), înstituind o cârmuire de „obşte”, adică o formă de republică (vezi Rozalia şi Teodor Verde în „Monografia municipiului Oneşti în date”). Ştirea a fost publicată în primele numere ale ziarului „Poporul suveran” editat de Nicolae Bălcescu. Prin urmare, activitatea lui Alecu Aslan şi a revoluţionarilor din această parte a Moldovei anului 1848, era cunoscută şi de Nicolae Bălcescu. Această „Republică” de la Bacău a durat puţin, fiind lipsită de un sprijin real. Pentru acest lucru, Aslan este prins, încătuşat şi trimis în lanţuri la Mânăstirea Caşin. Putem spune fără să greşim cu nimic faptul că aici, în Oneşti, datorită activităţii lui Alecu Aslan şi a unor tineri revoluţionari s-a născut un curent de un patriotism demn de luat în seamă. Tânăra generaţie (de oneşteni în special) trebuie să cunoască acest lucru şi să se mândrească de activitatea înaintaşilor. Du pă cum se vede, Alecu Aslan şi-a înscris numele în cartea de aur a istoriei noastre naţionale, numărându-se printre marii patrioţi.
*** Afară de acestea, Hatmanul Alecu Aslan, are merite deosebite pentru moştenirea lăsată oneştenilor de ieri şi de azi. Una dintre realizările sale principale a fost şi ridicarea unei noi biserici în locul celei vechi, ctitorită în anul 1766, care avea hramul Sf. Nicolae (vezi Corneliu Stoica „Valea Trotuşului” –Enciclopedie, Ed. „Magic Print”-2006). Noul lăcaş de cult a primit acelaşi hram „Sf. Nicolae”. Materialele rămase de la vechea biserică au fost mutate la construcţia bisericii „Sf. Dumitru” din satul Crucea de Piatră (azi cartier al municipiului Oneşti). Piatra de temelie a actualei biserici Sf. Nicolae din Oneşti a fost pusă în anul 1843. Se pare că la solemnitate a slujit şi episcopul Romanului, Meletie Lefter (1826-1844). Biserica a fost terminată în 1849, folosindu-se piatra din Grozeşti şi Prechiu, precum şi cărămidă. Au lucrat aici, pe lângă localnici şi mulţi robi ţigani aduşi de pe moşiile lui Aslan. Sfinţirea s-a săvârşit în 1849 de către un impunător sovor de preoţi, în frunte cu episcopul Romanului, Veniamin Roset (1844-1851). „Biserica Sfânul Nicolae, arată C. Stoica este de plan dreptunghiular alcătuită din altar, naos, pronaos şi un pridvor închis, scund, pe latura vestică adăugat la o dată mai recentă. Se remarcă turnul, clopotniţa de deasupra pronausului, cu intrarea iniţială sub formă de arcadă înaltă, în semicerc, susţinută de două perechi de coloane şi un fronton în partea superioară”. Lungimea lăcaşului de cult este de 28,30 metri, lăţimea de 8,60 metri iar înălţimea de 24 metri (până la turn). Se pare că a fost proiectată de un arhitect italian, pentru că se deosebeşte fundamental de vechile biserici moldoveneşti, având ferestre mari care lasă să pătrundă lumina solară în sfântul lăcaş. Este lipsită de creneluri şi de înfăţişare de cetate. Din aceeaşi sursă aflăm că pe clopotul mijlociu scrie: „Gloria în excelsis Deo Anno 1766”. Pe clopotul mare scrie „Acest clopot s-au turnat în sat(u) Răcăuţi de(n) poru(n)ca marilui boiar al Moldavii hatman şi cavaler Alecsandru Aslan la monastire(a) cu hram(u) sfânt(u) Neculaiu den ţinut(u) Bacău di pi moşi(a) du(mi)sale Oneşti în 1850, an(u) Octo(m)vri 31”. De subliniat că Alecu Aslan a fost sprijinit permanent de soţia sa doamna Zoe. Pe o pânză specială pictorul Constantin Lecca (1807-1887) a realizat un tablou votiv al familiei Aslan, care până la cutremurul din 4 martie 1977, a stat pe peretele cafas-ului, fiind privit de credincioşi. În portret, arată scriitoarea Margarita Miller Vergy (1865-1953) între sfinţii naivi pictaţi în culoare brutală, este portretul în picioare al boierului Aslan şi soţia sa. Aceasta purta o rochie de criolină de un albastru ţipător şi un fel de turban în felul celui purtat de madame de Stael”. Pe un alt tablou intitulat „Izvorul Maicii Domnului” este zugrăvit pe pânză „Izvorul Precist(ei)” – 1824, probabil rămas de la vechea biserică. Are iniţialele făcute din fier forjat la fereastra altarului: „A(lecu) A(slan) 1843”. Pe un Antimis din secolul al XIX-lea scrie: „În biserica Sfântul(ui) Ierarh Nicolae din satul Oneşti, ţinutul Bacăului – 1849(?) Apr(il) 10”. Ceva mai jos stă scris „Chesarie episcop”. Ctitorul şi-a înzestrat biserica, aşa cum e normal, cu o serie de obiecte sacre necesare săvârşirii serviciului divin, aşa cum sunt: cruci, cădelniţe, antimis, odăjdii preoţeşti, icoane, prapuri etc. Biserica a avut (şi mai are) un fond bogat de cărţi religioase. În ce priveşte tabloul votiv al familiei Aslan, acesta se găseşte la Fundaţia Naţională „George Călinescu” din Oneşti în loc să fie pus la locul său unde a stat peste 150 de ani. Biserica a fost restaurată şi această operă de artă trebuie pusă la locul ei, aşa cum a dorit Alecu Aslan şi aşa cum doresc oneştenii. Ce se mai aşteaptă? Catapeteasma a fost pictată de marele Gheorghe Tăttărescu (1820-1894). Ea a fost lucrată pe bucăţi şi transportată la Oneşti, din cauza evenimentelor de la 1848. El a pictat şi Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Despre biserica oneşteană (monument istoric) am publicat un vast material (o pagină) în revista „România Turistică” numărul din 19 iulie 2000. Articolul se intitula „Un monument istoric valoros uitat: Biserica Sf. Nicolae din Oneşti”. Pentru oneşteni, cât şi pentru locuitorii Văii Trotuşului, Aslan a construit o impunătoare moară de piatră, în anul 1842, care a funcţionat 120 de ani. Ea a fost dărâmată în 1962. În locul ei s-au construit locuinţe. Moara a fost amplasată la capătul bulevardului Oituz, de astăzi. Între anii 1833 şi 1840, Alecu Aslan a construit conacul boieresc (astăzi Clubul elevilor, de lângă parc). Aici se mai păstrează doar trei fotolii sculptate de pe vremea distinsului personaj. Tot acest hatman a creat parcul central. La 2 februarie 1840, el se adresează Vistieriei Moldovei pentru a obţine un privilegiu de a ţine târg odată pe săptămână (pe moşia sa) şi şapte iarmaroace pe an, cu ocazia unor sărbători religioase. Aceste târguri se organizau cu mult succes în spaţiile libere dintre albia râului Trotuş şi cea a râului Caşin. Se vindeau printre altele şi produse din lemn, din ceramică, vite, cereale, mărfuri necesare uzului casnic, pânzeturi, etc. Aslan a mai înfiinţat şi o mare distilerie de alcool care prelucra anual o cantitate considerabilă de cereale. O altă preocupare a hatmanului Aslan a fost şi o scoatere „din amorţela Rvului Mediu” a Oneştiului. Când afirmăm acest lucru ne gândim la faptul că „Satul moldovean de acum câteva sute de ani arăta, după spusele unor cercetători în domeniu, ca o mare curte împădurită, în care bordee şi colibe atrag privirea trecătorului. Bisericuţa din lemn, sau vreo curte boierească era mai răsărită. De obicei un sat număra între 15 şi 20 de gospodării. La întretăieri de drumuri şi căi de comunicaţii, în preajma unor castele feudale, la vărsări de ape şi în râpi mai largi de munte, casele erau aşezate ceva mai ordonat, lăsând între ele uliţe strâmte şi întortochiate”. De subliniat că în 1832 curtea boierească era undeva pe şoseaua Oneşti-Adjud, satul Oneşti fiind aşezat în mod haotic. Fiind un adept al noului, Aslan a trecut la înfăptuirea unor reforme de ordin administrativ. Astfel, locuitorii Oneştiului au fost „scoşi” la linie (adică la drum), fiind mutaţi pe şoseaua Oneşti-Braşov care era considerată vatra satului până în 1956.


Aerodromul de la Târgul Trotuş
Localitatea Târgu Trotuş a jucat un rol foarte important în istoria Moldovei medievale, fiind pomenită documentar pentru prima oară la 6 octombrie 1408, în privilegiul acordat de domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) negustorilor lioveni. În rândurile care urmează, ne vom opri doar asupra faptului că, zilnic trec prin ea sute de turişti care se duc şi se întorc din renumita staţiune Slănic Moldova, fără ca aceştia să ştie că în satul Viişoara a existat un aeroport militar. Între anii 1938 – 1939, germanii au început aici construirea unei fabrici de avioane. Amplasarea acestei unităţi a fost determinată de importanţa strategică a Văii Trotuşului. Fundaţia fabricii a fost realizată pe partea nordică a unei suprafeţe de 158 ha, destinată acestui scop. Paralel cu aceste lucrări s-a efectuat şi amenajarea unor pistelor de aterizare şi decolare pentru toate tipurile de avioane din epoca respectivă. În paralel s-a trecut şi la construirea unor rezervoare pentru combustibil, care urmau să fie alimentate printr-o staţie CFR cu spaţii de garare şi instalaţii de încărcare – descărcare a vagoanelor. Regretatul învăţător Grigore Pâslaru – veteran de război, ne-a confirmat faptul că, deşi lucrările se aflau în fază incipientă, au fost aduse mari cantităţi de arme şi muniţii, precum şi trupe germane, care au fost cazate în barăcile de la faţa locului şi în satele învecunate. Activitatea a fost abandonată la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Toate forţele germane au fost angajate numai pentru amenajarea aerodromului şi pentru nevoile războiului. În primii ani ai conflagraţiei, aici s-a făcut aprovizionarea cu carburanţi a avioanelor. Şi tot de aici plecau în misiune spre frontul sovietic diferite formaţiuni de luptă aeriene. După actul de la 23 august 1944, acest obiectiv strategic a fost abandonat. Germanii au luat de aici tot ceea ce se putea transporta pe calea aerului. A rămas doar o mică grupă de şoc care trebuia să minezeşi să distrugă tot ce se construise. Comandantul grupei primise ordin să arunce în aer şi toate casele din satul Viişoara. Sătenii au avut noroc pentru că ofiţerul german, fiind prieten cu preotul catolic din localitate şi cu inginerul I. Scurtu, a cruţat localitatea. După retragerea nemţilor, aeroportul a fost folosit de aviaţia sovietică. În prezent, aceste piste sunt folosite frecvent de avioanele sanitare, iar în timpul verii se fac exerciţii tactice.

Căutând prin vechile arhive
Pe urmele unui tetraevanghel

Din timpuri străvechi, domnitorii ţărilor române aveau obiceiul de a construi numeroase edificii de cult, precum şi alte clădiri necesare administraţiei epocilor respective. Bisericile şi mănăstirile, au fost înzestrate cu numeroase bunuri care constau în moşii, păşuni, păduri, sate, serbi, vaduri, stupării, precum şi cu obiecte necesare săvârşirii cultului divin: clopote, potire, icoane, calendare, manuscrise, pomelnice şi odăjdii, iar când a apărut tiparul, acestea au primit cărţi de ritual.
Printre voievozii cei mai darnici s-a numărat fără îndoială şi Ştefan cel Mare şi Sfânt, care în 1484, dăruieşte mănăstirii Putna un vestit clopot numit Buga, urmat de altul, în anul1490, numit Blavisnicul. N-a fost uitată, bineînţeles nici ctitoriasa de pe Trotuş, care a fost zidită pe locul copilăriei sale, între anii 1493-1494. Este vorba de Biserica din Borzeşti. Aflăm dintr-un document emis la cancelaria sa de la Suceava, că în 1495, marele domnitor a donat acestei biserici un manuscris deosebit de valoros. Este vorba despre un tetraevanghel (carte care cuprinde cele patru evanghelii, evangheliar etc.), o adevărată operă de artă, a cărei valoare este inestimabilă, datorită măiestriei cu care a fost conceput şi realizat (probabil de artiştii de la Putna). Menţionăm că este un manuscris finalizat pe pergament, cu ferecături caracteristice epocii ştefaniene:
„...Această tetraevanghelie a cumpărat-o Domnul IO, fiul lui Bogdan Voievod şi al Oltei, şi-a aşezat-o întru ruga sa... în biserica din Borzeşti...”, se spune în document.
Cert e că acest tetraevanghel a stat aici timp de 132 ani, şi a avut mult de suferit din partea a tot felul de năvălitori (unguri, tătari, polonezi, turci) şi al altor profanatori de biserici şi răufăcători. Aflând de starea precară a acestei opere de artă, binecredinciosul domnitor Miron Barnovschi Movilă (1626-1629-1633) dă straşnică poruncă de a fi ridicată în ziua de 16 august 1627, şi de a fi restaurată aşa cum se cuvine unei cărţi sfinte: „ a înnoit-o şi a ferecato...”.
După uciderea lui Barnovschi, în 1633, la Constantinopol, urmele acestei opere de artă au dispărut. A fost descoperită peste un timp îndelungat, tocmai în Muzeul Mănăstirii Zograf din Muntele Athos. Cum a ajuns acolo? Ce drum a străbătut? Toate astea sunt întrebări la care încă nu putem răspunde. Un lucru e cert: Satul Borzeşti, a fost cunoscut dincolo de hotarele Moldovei, în urmă cu sute de ani, tocmai datorită acestui remarcabil manuscris, realizat de neîntrecuţii meşteri moldoveni.

Salcia lui...Bacovia

Iubitorii de literatură, de istorie şi de frumos, care trec prin municipiul Bacău, pot vizita mai multe obiective de importanţă naţională, aşa cum sunt: ruinele fostei „Curţi domneşti” (care provin din vremea primilor voievozi moldoveni), Muzeul de istorie „Iulian Antonescu”, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Observatorul Astronomic, Vivariul, Casa memorială „Nicu Enea” şi, bineînţeles, cea a marelui poet naţional George Bacovia. În amintirea lui, autorităţile băcăuane au montat sub o salcie din parcul „Trandafirilor” o placă din beton armat pe care stă scris: „Salcia lui Bacovia”. Placa comemorativă a fost aşezată de către Consiliul Judeţean al Creaţiei Populare Bacău, deoarece sub această salcie a meditat, a creat şi a scris George Bacovia.

Oneştiul anilor '60

În Onestiul anilor 1960 - 1965, dupa cum nota regretatul Mihai Pauliuc (ce oricând isi oferea generozitatea semenilor, pentru a fi mai plini de optimism) ”curgea lenesa spre centru, gârla ce ducea la iazul morii”. Un alt condei, care nu pregeta sa scrie din acei ani pâna in prezent, Gheorghe Gorun, nota in ziarul ”Onestiul nou”, cu deviza ”viata te caleste” o insemnare a unui fapt obisnuit atunci, pe aceste meleaguri: ”santierele se trezesc la viata, cu bucuria la o noua zi de impliniri”. Despre acei ani dar si despre preocuparile sale din prezent, am cautat sa aflam cât mai multe lucruri, in exclusivitate, de la publicistul Gheorghe Gorun. Pasiunea sa pentru publicistica s-a nascut in anul 1951, când a inceput sa scrie articole pentru ziarul ”Crisana” din Oradea, aici debutând in acelasi timp si criticul literar Gheorghe Grigurcu. Remarcat pentru scrisul sau, a fost trimis la un curs de perfectionare, unde unul dintre profesori a fost Silviu Brucan (pe atunci, fara viziuni pentru România!). A ajuns apoi la Santierul National al Tineretului de la Hunedoara, unde se ridicau primele furnale moderne ale Combinatului Siderurgic. Dupa efectuarea stagiului militar au urmat brigadierii care au construit Hidrocentrala de la Bicaz. A devenit comandant al santierului national care a montat conducta de gaz metan de pe distanta Nades (jud. Sibiu) - Onesti. Din anul 1961 se afla in acest oras ce prindea contur pe Valea Trotusului. Prima sa marturisire despre Onesti consemneaza faptul ca ”aici au fost mii de oameni care au lucrat la constructia platformei industriale si a orasului. A fost Santier National al Tineretului iar un brigadier al acestui santier, Stefan Erdely, a ajuns director al Trustului de Constructii din Onesti iar apoi ministru adjunct al Industriei, in anii 1963 - 1965”. Cu amintiri pierdute parca intr-un trecut indepartat, Gheorghe Gorun ne-a spus mai multe lucruri despre ziarul ”Onestiul nou”, care a aparut pâna in anul 1965. ”Prima data a fost ca o foaie volanta a santierului si coloniilor muncitoresti de aici iar in anul 1964 a devenit ziar orasenesc al Sfatului Popular Onesti. A aparut in 7000 si chiar 10 000 de exemplare. Atmosfera in redactie era una rigida. Gheorghe Diaconu a fost primul redactor sef al ziarului iar apoi a fost Constantin Pirnoiu, care, renuntând la o medalie acordata de conducerea vremii, nu a mai fost acceptat la ziar. In redactie au fost oameni foarte talentati: Stelian Nanianu, Vasile Istrate, Mihai Pauliuc, Constantin Bute, Maria Vrânceanu, C. Toma. De asemenea, ne-am bucurat in mijlocul nostru de prezenta domnului Eugen Verman, un om pregatit din toate punctele de vedere. Mihai Pauliuc a luptat mult cu cenzura, pentru ca unii (Vasile Butan, Maricel Bunescu) nu aveau voie sa semneze. In fiecare saptamâna se traia un calvar la secretarul cu propaganda, de la Directia Presei, unde avea cenzor. Unii tovarasi de acolo (tov. Victor Adomnica) ne cerea sa schimbam articolele, neincadrându-se in ”conceptia leninista a vremii”, dar câteodata ii puteam amagi, schimbând doar titlul la articol. Ziarul si-a incetat aparitia in anul 1965, când au aparut foile Cauciucul si Chimistul”. Gheorghe Gorun a scris mii de articole, unele la cea mai veche revista din România - Albina, fondata de Spiru Haret in anul 1899. Cu mândria de a fi reusit sa faca o remiza cu campionul României la sah, Florin Gheorghiu, publicistul onestean ne-a declarat ca a sustinut o rubrica cu probleme de sah intr-un saptamânal bacauan. Dorindu-si mereu sa aduca noutati in publicistica, Gheorghe Gorun a ramas atras de istorie scriind despre incursiunea ostilor lui Matei Corvin in orasul medieval Tg. Trotus (in anul 1476), despre Biserica monument - istoric de la Borzesti (ridicata de Stefan cel Mare), despre vatra plina de istorie a Oituzului. Acum, la masina de scris, veche parca de multe decenii, scrie despre hatmanul Alecu Aslan, despre care mentioneaza ca ”se numara printre reformatorii istoriei”. Gheorghe Gorun se gândeste sa scrie o istorie a presei locale precum si despre personalitatile Onestiului. Intrebat ce mesaj are catre semeni, el ne-a declarat: ”Lasând politica la o parte, tinerii de astazi trebuie sa se gândeasca la tara. Tot ce a fost muncitoresc se cauta ca sa se uite dar ei, tinerii, pot avea un exemplu in ceea ce au facut parintii lor, in tot ce se afla in jur”. Pentru o clipa Gheorghe Gorun a retrait iarasi amintirile legate de colonia muncitoreasca Onesti, cu cercurile de citit, cu evenimentele culturale de la Clubul Constructorul, unde s-au desfasurat numeroase spectacole, au avut loc sedinte ale cenaclului literar si au rulat filme. Spectacolele de teatru din acele vremuri se numeau ”Marele fluviu isi aduna apele”, ”De n-ar fi iubirile”, ”Pigulete plus cinci fete” iar ritmurile muzicale ce erau auzite zi de zi cuprindea melodiile ”Zeci de blocuri”, ”Fata de la Savinesti” si ”Onesti, Onesti”. Numele acestui oras a devenit numele unei adevarate scoli de formare a mii de tineri. Un exemplu al marturiei acestor clipe de elan il intâlnim tot in paginile ziarului ”Onestiul nou” - el fiind consemnat in anul 1963 de Eugen Verman: ”Munca la strung nu este chiar atât de usoara, dar si cei care au indragit meseria de strungar nu tin seama de greutati si muncesc cu entuziasm, cu dragoste... Sectia de strungarie este ”inima statiei” (a Statiei de Utilaj si Transport Onesti). Nu este zi, nu este ora, ca la strungarie sa nu soseasca comenzi in timp ce cutitele strungarilor musca, cu scrâsnetul metalic, fierul”. Ion Moraru (articol reprodus din (Informaţia Bacăului")

Rromii şi problemele lor


Reporter: Domnule Restaşi, cine sunteţi şi ce faceţi pentru rromii de pe Valea Trotuşului ?
Dan Restaşi:
Sunt preşedinte la Partida Rromilor şi prim vicepreşedinte la Drepturile Omului. Sincer să fiu, anul 2007 nu prea a adus multe satisfacţii rromilor de pe Valea Trotuşului şi mai ales celor din Tg. Ocna. Avem mai multe proiecte pentru ei şi speram ca acum, în 2008, să plecăm cu dreptul. Este în curs derularea unei sponsorizări prin Prefectura Bacău şi prin Primăria Tg. Ocna, de La Uniunea Europeană, de 50.000 euro.
Rep.: Cum vor fi folosiţi aceşti bani?
D.R.:
Aceşti bani vrem să-i folosim în primul rând pentru realizarea unui cabinet stomatologic, foarte necesar pentru cei peste 400 de rromi care locuiesc aici, la Tg. Ocna. Trebuie să vă spun că mulţi dintre ei trăiesc din ajutorul social şi nu au bani pentru a merge la stomatologie. Ştim cu toţii cât costă să-ţi scoţi o măsea sau să faci un tratament. De aceea, cu sprijinul Prefecturii şi al Primăriei Tg. Ocna, sperăm să înfiinţăm acest cabinet unde să se practice preţuri mai rezonabile.
Rep.: În ce stadiu vă aflaţi?
D.R.:
Am făcut toate demersurile necesare şi acum, sperăm să punem în practică acest proiect.
Rep.: Ce alte obiective mai aveţi?
D.R.: În al doilea rând, ne interesează foarte mult infrastructura digului de pe râul Trotuş, care se întinde pe o porţiune de mai mulţi kilometri şi care în 2004 şi în 2005, din cauza inundaţiilor a fost afectat foarte mult şi a dus la distrugerea mai multor locuinţe ale rromilor.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre SIDO?
D.R.: În privinţa Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului, pot să vă spun că vrem să aducem la cunoştinţa organelor şi instituţiilor statului că nu trebuie să marginalizeze rromii şi nu numai pe ei. Mă refer la poliţie, procuratură, judecătorie şi aşa mai departe.
Suntem dispuşi să mergem până la Strasbourg pentru a cere aceste lucruri.
Rep.: Consideraţi că problema marginalizării rromilor, care, trebuie să recunoaştem, există, are legătură cu ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Italia?
D.R.:
Da, acest femomen a luat amploare şi datorită celor întâmplate în Italia, cu Mailat de exemplu. Vinovate pentru această marginalizare sunt ziarele şi televiziunile din Italia care au exagerat la maxim acest caz. Situaţii mai grave au creat italienii pe teritoriul României, decât noi pe teritoriul italian!
Rep.: Puteţi să ne daţi un caz concret despre un caz în care v-aţi implicat?
D.R.:
Da, anul trecut am ajuns la Strasbourg cu un proces al unei familii de rromi (Baciu Dorel) care afost bătut de către poliţiştii din Moineşti. Deoarece Înalta curte de Casaţie şi Justiţie i-a scos nevinovaţi pe poliţişti am ajuns la Strasbourg unde m-am judecat cu Guvernul României până i s-a dat câştig de cauză acestei familii.

PERSONALITĂŢI TROTUŞENE

Exclusiv pentru "Trotuşul"
Interviu cu scriitorul oneştean Gheorghe Izbăşescu



„Trebuie să ne adaptăm noilor condiţii de viaţă”

*Interviu cu domnul compozitor Eugen Bertea

Reporter: Domnule Eugen Bertea, câte vedete ale muzicii uşoare româneşti au trecut prin mâna dumneavoastră?
Eugen Bertea:
M-am dedicat muzicii timp de aproape 56 de ani. Nici nu mai ţin minte numărul celor pe care i-am lansat, pentru că, în afară de soliştii vocali, m-am ocupat şi de instrumentişti. Mă refer atât la instrumentele de suflat, cât şi la pian sau la orgă. De câte ori merg în ţară, mă întâlnesc cu foşti elevi care acum sunt în plină activitate şi mă primesc cu multă dragoste şi recunoştinţă pentru tot ceea ce am făcut pentru ei. În privinţa muzicii vocale, aş putea să enumăr pe Loredana Groza, Carmen Rădulescu, Alexandra Ungureanu, Anda Vaciu, Luiza Cioca, Cristina Spătar, Mihaela Gurău, Gabriela Bogiu, Aniela Pietreanu, Lăcrămioara Costea, Mihaela Boboc şi Mioara Feraru.
Rep.: Puteţi detalia...
E.B.:
Da, de exemplu, Loredana a venit în acest laborator de muzică pe timpul când avea aproape 14 ani. La început, ca să fiu sincer, nu lucram cu copiii, aşa că am trimis-o la la fosta Casă a Pionerilor. După aceea a revenit şi nu-mi pare rău, deoarece se vede că a ajuns un nume sonor în muzica românească. A culminat în anul 1986, la Mamaia, când a luat marele trofeu. Să nu uităm că avea doar16 ani! Premiul obţinut i-a confirmat valoarea şi iată că, actual, la cei 35 -36 de ani ai ei, se menţine într-o formă deosebită.
Rep.: Ce ne puteţi spune şi despre celelalte artiste formate de dumneavoastră la Oneşti?
E.B.:
Mergând mai departe, un alt exemplu ar fi Carmen Rădulescu care poate evolua în continuare, cu cel mai mare succes, pe orice scenă. Dacă stăm să ne gândim la Mirabela Dauer, Angela Similea, Anastasia Lazariuc, Marina Voica şi la mulţi alţi artişti de valoare, orice comentariu este de prisos. Carmen beneficiază şi acum de o voce deosebit de frumoasă şi de caldă, abordează piese de o mare sensibilitate şi, ca atare, este foarte bine apreciată. Din păcate, după o anumită vârstă, talentele pe care le-am format au renunţat la cariera muzicală. Este cazul Gabrielei Bogiu, care s-a căsătorit cu un cunoscut om de afaceri din zonă sau al Luizei Cioca care, după ce s-a lansat, a plecat în Elveţia, unde s-a măritat şi are şi un copil. Dacă tot aţi deschis aceast subiect, să vă mai spun că Mihaela Gurău s-a reprofilat, pe muzică populară. Este un lucru foarte interesant, deoarece la mine a cântat numai muzică uşoară. A terminat cu brio liceul de muzică, după care a mers la Academia de Poliţie. La ora actuală este membră a renumitului ansamblului . Aniela Pietreanu este un caz mai deosebit. La ora actuală este studentă la Facultatea de Teatru şi are deja statutul de actriţă. Are multe apariţii în seriale de televiziune şi reprezintă o adevărată mândrie pentru noi. Mihaela Boboc este o solistă care cântă de mulţi ani la hotelul „Ambasador”. Am fost invitat să o vizionez, prilej cu care mi-a spus că evită orice fel de interviu. Cu alte cuvinte, ea câştigă atât de bine acolo, încât nu are nevoie de publicitate şi nici nu o mai interesează turneele sau spectacolele. Pe Mioara Feraru o ştim cu toţii. A fost o voce extraordinar de bună, însă, la fel, s-a măritat şi a plecat în Canada.
Rep.: La ora actuală, cât de important este Oneştiul pentru muzica uşoară românească?
E.B.:
Am fost întrebat de către mai mulţi realizatori de radio şi televiziune de ce Oneştiul nu mai dă nume sonore în muzica uşoară. Răspunsul este foarte simplu: pe vremea când toate aceste soliste de care v-am vorbit erau propulsate, aveam alte condiţii care nu presupuneau deconturi financiare. La momentul actual, în municipiul nostru sunt foarte mulţi părinţi care se confruntă cu mari probleme financiare, având în vedere restrângerea drastică a activităţii pe platforma petrochimică. Nu ducem lipsă de talente şi nici de profesori, dar suntem nevoiţi să ne adaptăm noilor condiţii de viaţă. Trecând peste aceste inconveniente, vreau să vă spun că avem câteva nume care, sigur, vor deveni în curând mari vedete. Dar despre acestea, vom mai vorbi.






ELECTRO STAR - un nume sonor în muzica românească


Nu este prima dată când afirmăm că, în ultimii ani, municipiul Oneşti a devenit un nume de referinţă în sfera muzicii uşoare româneşti, mai ales în ceea ce priveşte descoperirea şi promovarea tinerelor talente. Şi pe bună dreptate, deoarece din municipiul de pe Trotuş au plecat şi continuă să plece pe calea succesului talente adevărate. În prezent, tradiţia este continuată de către Casa de Producţie „Electro Star”, patronată cu multă dăruire şi inteligenţă de compozitorul Eugen Ungureanu şi de către soţia sa, DJ Lili. Activitatea „Electro Star” este foarte bogată şi se întinde pe parcursul a peste zece ani de muncă şi de succese pe măsură. În cele ce urmează, vom adăuga şi noi câteva materiale despre activitatea acestei prestigioase case de producţie.

Zece pentru "Electro Star"

Reporter: Domnule Eugen Ungureanu, cum vă simţiţi după zece ani de activitate intensă?
Eugen Ungureanu: Ostenit, dar cu o sete acerbă de a face mai mult. Aş putea spune că abia acum mi-am “turat” motoarele. De-a lungul timpului am colaborat cu foarte multe personalităţi ale muzicii româneşti. Aş începe cu Marcel Pavel, pentru care am o stimă deosebită şi chiar aş putea spune că sunt un adevărat fan. Mi-a plăcut cum a evoluat în cariera sa muzicală. Trebuie să ştiţi că înaintea lui am avut o melodie cu vioara pe care n-am editat-o pe albumul “Regăsire”, dar cred că la succesul melodiei “Frumoasa mea” a contribuit şi orchestraţia deosebită oferită de Ovidiu Comornic. Vioara este unul din instrumentele care dau foarte bine în muzica pop şi Marcel a ştiut să speculeze foarte bine acest lucru. Pe de altă parte, respect ambiţia lui de a trece de la muzica de restaurant, la performanţă. Dar, să ştiţi că experienţa de a cânta în faţa unui public este foarte importantă. Mă bucur de faptul că activitatea artistică a lui Marcel Pavel se îmbogăţeşte din punct de vedere reportorial, deoarece eu sunt adeptul soliştilor şi nu al muzicii electronice.
Rep.: Spuneţi-ne ceva şi despre artiştii oneşteni.
E.U.: Da, de exemplu, Alexandra Ungureanu a înregistrat anul trecut în studiourile noastre un album de colinde. Eu spun că fiecare artist ar trebui să aibă câte un asemenea album şi aş da câteva exemple: Fuego, Paula Seling, Monica Anghel şi aşa mai departe. Respect ambiţia ei de a fi printre primele nume ale muzicii româneşti. Să nu uităm că este oneşteancă şi că într-un mare spectacol ea a fost sonorizată de către noi, în speţă de către DG Lili, care s-a aflat la pupitrul tehnic. După acest spectacol, Alexandra ne-a declarat că este extrem de mulţumită de prestaţia inginerului de sunet. Ce să vă spun, unii au urechi de tablă, iar alţii îşi dau doar cu părerea… Aş adăuga o chestie umoristică: la una dintre casele de cultură, nu dau exemplu, inginerul de sunet nu auzea prea bine, la lumini era un individ care purta ochelari cu dioptrii foarte mari iar la scenografie era o doamnă bâlbâită. Vă daţi seama ce spectacol a ieşit…
Rep.: Ce alţi prieteni aveţi?
E.U.: Avem mulţi, dar vreau să mă refer aici la Tavi Ursulescu, care este prieten nu numai cu noi ci şi cu cititorii “Informatorului Moldovei”. Să nu uităm că el este redactor la publicaţii prestigioase şi critic musical. Vorbesc de un om pe care dacă-l ai lângă tine poţi fi sigur că vei primi un sfat professional. Din punctual meu de vedere este cel mai important prezentator de spectacole de radio şi televiziune. Octavian Ursulescu este unul dintre primii care au garantat pentru casa noastră de producţie şi care ne cunoaşte foarte bine evoluţia. Dovadă stă faptul că este nelipsit de la toate lansările de albume pe care le facem.
Rep.: Ştiu că aţi înfiinţat o federaţie a muzicii pentru copii şi tineret…
E.U.: Da, este vorba de Federaţia Festivalurilor pentru Copii şi Tineret – România şi deja am lansat pe site-ul nostru – http://www.ffct.ro/, informaţii despre graficul desfăşurării festivalurilor de muzică pentru copii şi tineret din România. Este important faptul că, afişând data la care se va desfăşura o anumită acţiune, toată lumea va fi informată de pe un singur site.
Rep.: Alte colaborări?
E.U.: Aş trece la Săndel Bălan, tăticul cunoscutei soliste Andreea Bălan, care are un studiou de inregistrări la Ploieşti şi cu care avem un contract de parteneriat. Casa noastră de producţie are acreditate, din punct de vedere tehnic, peste 20 de studiouri. De curând, am descoperit un nou studiou în Bucureşti, unde am finalizat înregistrările pentru un nou album al artistului oneştean Ionel Mandache. Studioul este condus şi coordonat de Florin Alexandru.
Rep.: Ce mai face Corina Chiriac?
E.U.: În vara anului trecut am realizat cu dânsa pe litoral, mai precis la Năvodari, câteva interviuri şi am discutat şi despre ultima ei carte. Corina Chiriac este şi rămâne aceeaşi tânără şi fermecătoare doamnă a muzicii uşoare româneşti. Aş vrea să continui cu Elena Şipoteanu, soţia doctorului în muzică Dumitru Lupu, care are un stil aparte şi este foarte iubită de public. De asemenea, să nu-l uităm pe Marian Nistor care a fost motorul formaţiei “Savoy”… În ultimul timp, ne-a cam dus dorul, dar vom scoate cât de curând, împreună cu soţia lui – Dorina Paraschiv Nistor, vom scoate două noi albume. Fac aici precizarea că procedurile de licenţiere a albumelor merg foarte greu, dar nu ne vom lăsa. Sunt foarte bucuros să colaborez cu Marian Nistor deoarece el se confundă cu numele trupei “Savoy”. Desigur, lista prietenilor şi colaboratorilor noştri nu se opreşte aici şi ne bucurăm că aceştia au în suflet numele municipiului Oneşti şi al familiei mele care se străduieşte să facă ceva pentru muzica uşoară din România.


"Oneştiul este pe primul loc în materie de muzică pentru copii"

*Interviu cu Octavian Ursulescu, unul dintre cei mai apropiaţi amici ai Casei de producţie "ELECTRO STAR" din Oneşti

Repotrer: Domnule Octavian Ursulescu, cum caracterizaţi dumneavoastră situaţia actuală a muzicii uşoare româneşti?
Octavian Ursulescu:
Da, aş putea spune că pe timpul comuniştilor muzica uşoară a avut cel mai mult de suferit. Au venit evenimentele din decembrie 1898 şi cu toţii am crezut că ne vom îndrepta spre Vest, dar, din păcate nu a fost aşa. Ne-am dus în partea opusă şi aşa am intrat în cădere liberă, în privinţa culturii. Ca fenomen de masă predomină incultura.
Rep.: Totuşi se fac şi lucruri bune. Mulţi luptă din răsputeri pentru a îndrepta această îngrijorătoare realitate...
O.U.:
Desigur că da. În schimb, deocamdată putem vorbi doar de nişte insuliţe într-un ocean de incultură.Din fericire, Oneştiul a devenit deja o insulă, care aruncă nişte poduri către alte centre similare, izolate şi mai mici, cum sunt cele din această seară: Botoşani, Dorohoi, Craiova şi multe altele. Oneştiul vine şi le aduce aici, cu „Electro Star”, cu festivalul „Ti Amo” şi cu noul festival „Star Musik” realizat de Eugen Ungureanu. Ei bine, câte oraşe cu acelaşi nivel de populaţie îşi permit să aibă două festivaluri mari şi o casă de producţie care, practic, este numărul unu la nivel de copii? Ce s-o mai scăldăm, Oneştiul este pe primul loc în materie de muzică pentru copii.
Rep.: Care este părerea dumneavoastră despre Eugen Ungureanu?
O.U.:
Eugen atrage foarte mulţi copii, atât cu casa de producţie, cât şi cu emisiunile lui de la OTV, un post foarte urmărit. Desigur, tinerii sunt foarte încântaţi să apară acolo şi să-şi cânte melodiile. Nici nu ştiu cum se descurcă cu naveta la Bucureşti, pentru că este foarte greu. Mai mult, el mai şi compune. Şi compune foarte bine. De exemplu, în această seară am auzit-o pe Mădălina Lefter cu două piese în primă audiţie, compuse de el, piese care ar putea participa cu succes şi la festivalurile pentru adulţi.
Rep.: Şi totuşi, care credeţi că e secretul acestor reuşite?
O.U.:
Muncă, foarte multă muncă, perseverenţă, răbdare... Pe de altă parte, Eugen are şansa de a avea alături pe soţia sa D.J. Lili, care este foarte bună, serioasă şi îl completează ca pregătire muzicală. Ei sunt o pereche jos pălăria! Pe de altă parte, i-am spus lui Eugen că trebuie să-şi mărească infrastructura. Curând nu va mai putea face faţă, deoarece vin la „Electro Star” din ce în ce mai mulţi copii. El ar trebui să rămână numai cu partea artistică, adică cu înregistrările, videoclipurile, televiziunea, compoziţia. Trebuie să elimine toată zgura care-i mănâncă timpul. Pentru celelalte aspecte trebuie să se ocupe altcineva.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre noul festival „Star Musik”?
O.U.:
Este de admirat curajul pe care l-a avut Eugen Ungureanu de a realiza pe scena Casei de Cultură din Oneşti un festival pentru copii de asemenea anvergură. Pentru cine nu ştie, trebuie să spun că un festival internaţional necesită foarte multă muncă şi foarte multe sacrificii. Aşa cum am mai spus, nu ştiu de unde găseşte timpul necesar pentru a rezolva toate problemele. Bravo lui!